Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2011

Από το ταξίδι μας στην Πόλη (Ι)


Κωνσταντινούπολη
Στη διάρκεια του ταξιδιού μας στην Κωνσταντινούπολη είδαμε πολλά μνημεία και αξιοθέατα. Πήγαμε στην Αγία του Θεού Σοφία. Είναι ένας τεράστιος ναός που χρειάστηκε πέντε ολόκληρα χρόνια και πέντε χιλιάδες εργάτες για να κατασκευαστεί. Η κατασκευή της  Αγίας Σοφίας άρχισε το 532 μ.Χ. και τελείωσε το 537 μ.Χ.

Επισκεφτήκαμε το μουσείο με τα αξιοθέατα όλης της χώρας σε μινιατούρες αλλά και το Ζάππειο που ήταν ένα Ελληνικό σχολείου (δημοτικό, γυμνάσιο & λύκειο). Εκεί δίδαξαν (και διδάσκουν ακόμη και σήμερα) την ελληνική και τουρκική γλώσσα. Διδάσκονται όλα τα ελληνικά μαθήματα και η τουρκική ιστορία...

Είδαμε το μέρος , το οποίο ονομαζόταν «χαρέμι», και στο οποίο Σουλτάνος  με την παραμάνα του διάλεγαν όμορφα και έξυπνα κορίτσια. Τους μάθαιναν τρεις ξένες γλώσσες . Κατόπιν, διάλεγαν τα δύο καλύτερα κορίτσια τα οποία και παντρευόταν ο Σουλτάνος. Έκανε παιδιά μαζί τους.  Κάποιοι από τους γιους του  προορίζονταν να γίνουν οι νέοι Σουλτάνοι και κάποιοι άλλοι πήγαιναν στις άκρες της αυτοκρατορίας όπου γίνονταν στρατηγοί. Οι κόρες του Σουλτάνου παντρεύονταν συνήθως με κάποιο αξιωματούχο που ενέκρινε ο Σουλτάνος.

Πήγαμε στο υδραγωγείο, από το οποίο έπαιρνε νερό ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη. Τώρα λειτουργεί σαν μουσείο, στο οποίο οι τουρίστες  ρίχνουν κέρματα, μέσα στο ελάχιστο νερό που έχει απομείνει, κάνοντας μια ευχή. Εκεί υπάρχουν τρεις μαρμάρινες μέδουσες. Η Αγία Ελένη διέταξε να βάλουν στα νερά μέδουσες και λιμνόψαρα για να διαπιστώσουν εάν το νερό είναι δηλητηριασμένο. Προς  τιμήν της χτίστηκαν οι τρεις μέδουσες. 

Εντυπωσιαστήκαμε από τον παλιό ιππόδρομο στον οποίο διεξάγονταν οι αγώνες αρμάτων με άλογα. Δεν υπήρχαν κερκίδες. Οι θεατές στέκονταν έξω από το στάδιο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Στην Κωνσταντινούπολη, ακόμη και σήμερα, έχει την έδρα του το οικουμενικό Πατριαρχείο που ήταν και ο επόμενος σταθμός μας. Οι Τούρκοι κρέμασαν τον Πατριάρχη, τύλιξαν το πτώμα του και το πέταξαν στη θάλασσα, το οποίο παρασύρθηκε και έφθασε μέχρι τη Ρωσία. Οι Ρώσοι έθαψαν τελικά το πτώμα του Πατριάρχη.

Πήγαμε στο υδραγωγείο
Και σειρά είχε το Πατριαρχείο.
Πήγαμε στην Αγιά Σοφιά
Και μάθαμε τα μυστικά
Πήγαμε στο Βόσπορο
Με το κρουαζιερόπλοιο.
Φάγαμε ωραία φαγητά
Και περάσαμε καλά.
Ένα έχω να σας πω
Ήταν καταπληκτικό.

Δήμητρα, Κατερίνα, Μαρία, Γιάννης

1 σχόλιο:

  1. Επιστρέφουμε σύντομα με πιο "φρέσκα" και "ζουμερά" ζητήματα. ( Άννα - Μαρία Σαλιάνι, από το φετινό ΣΤ΄2)

    ΑπάντησηΔιαγραφή