Παρασκευή, Απριλίου 22, 2011

Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα...

Το Πάσχα είναι η σπουδαιότερη και μεγαλύτερη γιορτή του ιουδαϊσμού, η οποία καθιερώθηκε ως την απελευθέρωση των Εβραίων από την αιγυπτιακή δουλεία. Μετά έγινε ως εορτασμός των χριστιανών με το θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Η απελευθέρωση των Εβραίων έγινε τη νύχτα κατά την οποία όλα τα πρωτότοκα και ανθρώπων και ζώων εξολοθρεύτηκαν. Όμως στα σπίτια των Εβραίων υπήρχαν σημάδια στις πόρτες από αίμα αρνιού και έτσι ήταν προστατευμένα...

Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

Φτιάξε το μύθο σου... (Update 21.4.2011)

Η ελληνική μυθολογία είναι πολύ πλούσια. Εντούτοις όλοι οι μύθοι που έχουμε μάθει και μαθαίνουμε ακόμη, έχουν την απαρχή τους σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και με συγκεκριμένους ήρωες. Εμείς είπαμε να διευρύνουμε λίγο το πεδίο και να φτιάξουμε δικούς μας μύθους, βασισμένους μεν σε ιστορικά στοιχεία, αλλά συνδυάζοντας τις διάφορες εποχές και επεκτείνοντας το πεδίο δράσης των ηρώων με τη φαντασία μας να παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω κάποιες ιστορίες που γράψαμε μέσα στην τάξη και ίσως βρείτε απαντήσεις σε κάποια ερωτήματά σας...

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2011

Ο Κύκλος

Κύκλος με κέντρο Ο και ακτίνα ρ, είναι το επίπεδο γεωμετρικό σχήμα του οποίου όλα τα σημεία απέχουν από το Κ απόσταση ρ. Τον συμβολίζουμε ως C (Ο,ρ).

Εναλλακτικά, ο κύκλος ορίζεται ως ο γεωμετρικός τόπος των σημείων του επιπέδου που ισαπέχουν από ένα δεδομένο σημείο.

Τρίτη, Απριλίου 05, 2011

Σκάκι, Ιστορία ανά τον κόσμο

Μύθοι και θρύλοι
Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι ένας Ινδός σοφός παρουσίασε την εφεύρεση του, το σκάκι, στο βασιλιά Balhit και εκείνος ενθουσιάστηκε. Του είπε ότι θα του έδινε ότι ανταμοιβή ήθελε. Ο σοφός του απάντησε: “Το μόνο που θέλω είναι να βάλεις ένα  κόκκο σιταριού στο πρώτο κουτάκι, δύο στο δεύτερο και σε κάθε επόμενο κουτάκι να διπλασιάζεις τους κόκκους του προηγούμενου μέχρι το 64ο κουτάκι…”